Om cykelbiblioteket

Cykelbiblioteket startade som ett pilotprojekt 2019 med finansiering från två EU-projekt, SUMBA och CoBiUM. Efter ett lyckat pilotprojekt startar cykelbiblioteket om under 2022 efter en paus under pandemin.

Syftet med cykelbiblioteket är att ge Växjöbor möjligheten att kunna testa olika typer av cyklar för att hitta en bra lösning som passar deras behov och vid eventuellt köp. I cykelbiblioteket finns det 22 cyklar i olika modeller att låna för att det ska passa alla olika behov som en kommuninvånarna kan ha. Det går att välja mellan olika sorters lastcyklar för barnfamiljer och varutransport, elcyklar som är specialanpassade för pendling på längre sträckor eller cykling på grusväg och cyklar man lätt kan ta med sig på tåg eller buss. Cykelbiblioteket är en viktig insats för att Växjö kommun ska nå sina transport-relaterade mål i Hållbara Växjö 2030 och för att Växjö ska bli en klimatneutral kommun. 

Under pilotprojektet var det hög efterfråga på cyklarna, med flera modeller som var fullbokade hela året och tjänsten fick bra återkoppling från låntagarna via en enkätundersökning. En utvärdering av pilotprojektet har lett till några uppdateringar för tjänsten i 2022: ett nytt bokningssystem som underlättar bokningsprocessen, kortare låneperioder så fler ska kunna låna cyklar under året, och några nya lastcyklar och elcyklar lagts till för att erbjuda ett bredare utbud av cyklar.

Bokningssystemet finansieras av SUMBA+, en förläning av projektet SUMBA, och administreras av företaget Rentbike i Växjö. Tre cykelhandlare är anknuten till tjänsten och hanterar service och utlåning av cyklarna: Jary, Rentbike och Rydhs. 

.              

Mer information om EU-projekten:

SUMBA – Sustainable Mobility and Commuting in Baltic Cities. Projektet syftar till att främja hållbart resande och kombinationsresor. Läs mer om projektet på www.sumba.eu.

CoBiUM – Cargo Bikes in Urban Mobility. Projektet syftade till att främja cykling med lastcyklar i städer. Du kan läsa mer om projektet på www.cobium.eu.

 

Powered by